nieuws

‘Regie ontbreekt bij invoering provisieverbod’

Archief

Een groot deel van het intermediair en de aanbieders is op 1 januari 2013 nog niet klaar voor de overgang van provisie naar directe beloning. Die verwachting spreekt Bureau D&O uit op basis van een inventarisatie van de stappen die door de diverse marktpartijen zijn gezet. “Er is op geen enkele wijze centrale regie gevoerd.”

‘Regie ontbreekt bij invoering provisieverbod’

D&O constateert dat hoewel hypotheekadviseurs de afgelopen jaren massaal zijn overgestapt op directe beloning, de overgang nog geenszins volbracht is. Zo is bij hypotheken nog steeds sprake van een aanzienlijke geldstroom aan provisies, wat ook geldt voor de verzekeringen die aan de geldlening zijn verbonden. Ook wordt de beloning in de meeste gevallen niet direct geïncasseerd maar gefinancieerd vanuit de hypotheeksom en betaald via de notaris. Ten slotte constateert D&O dat bij de meeste tussenpersonen het inzicht in de kostenstructuur nog ontbreekt.
Het bureau verwijt de belangrijkste stakeholders bij de herinrichting van de financiële dienstverlening een gebrek aan regie bij de overgang van provisie naar directe beloning. Ook laakt D&O het gebrek aan een 'goede infrastructuur'. "Rondom de fiscale behandeling van directe beloning, onder meer met betrekking tot het onderwerp aftrekbaarheid van advieskosten, bestaan enkele maanden voor de datum van het beoogde verbod nog grote onduidelijkheden."
Het intermediair ervaart volgens het bureau uit Hoevelaken een gebrek aan urgentie doordat provisies op schadeverzekeringen gemiddeld 60% van de omzet uitmaken en deze vooralsnog toegestaan blijven. Aanbieders zijn op hun beurt "nog bezig met het vinden van antwoorden op principiële en voor de bedrijfsvoering ingrijpende vragen". 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.