nieuws

Pensioenfondsen houden vast aan bestuursmodel

Archief

Pensioenfondsen willen vasthouden aan een bestuur met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. Een bestuur met uitsluitend externe deskundigen krijgt weinig bijval. Dat blijkt uit een korte enquête van pensioenadviesbureau Montae onder een aantal van haar relaties.

Pensioenfondsen houden vast aan bestuursmodel

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd om het bestuur van pensioenfondsen deskundiger te maken. Veel fondsen kijken momenteel naar hun bestuursmodel en naar aanpassingen die daarin op basis van het wetsvoorstel en de realiteit van de pensioenmarkt nodig zijn.
Montae vroeg bestuurders van 30 fondsen naar hun voorkeuren. Het traditionele paritaire bestuursmodel met een vertegenwoordiging van werkgevers en werknemers/pensioengerechtigden blijkt veruit favoriet. Het heeft de voorkeur van bijna de helft van de respondenten. Slechts 13% kiest voor een bestuur met externe deskundigen. Het is opvallend dat bijna 20% kiest voor de ‘one-tier board’, die in het wetsvoorstel van Kamp geen optie meer is. In dit model zijn uitvoering en intern toezicht verenigd binnen één bestuur.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.