nieuws

Legal levert premieomzet in, productie Onderlinge stabiel

Archief

Geen winstuitkering

 

van Onderlinge

 

‘s-Gravenhage

 

Legal & General en Onderlinge ‘s-Gravenhage, twee met het intermediair samenwerkende levensverzekeraars, maakten onlangs hun jaarcijfers bekend. Die zagen er, net als hun afwijkende signatuur, verschillend uit.

 

Legal & General, de grootste van de twee, zag de premieomzet met 17% afnemen tot _ 201 (253) mln. Die omzetdaling is grotendeels veroorzaakt door een productieafname van 24% tot _ 115 (152) mln. Die teruggang is groter dan die van de totale individuele levenmarkt, die vorig jaar met 15% is gekrompen. Vooral in koopsommen is de afname bij Legal sterk: die leverden nog _ 109 (145) mln op (-25%).

 

Positief is de Hilversumse levensverzekeraar over de vernieuwde Lifestyle-risicopolis: die was in december vorig jaar goed voor een marktaandeel van 8,2%. Het overlijdensrisico ziet Legal als kernactiviteit. In 2011 werden de bedrijfsactiviteiten uitgebreid met een collectief pensioenproduct en een bancair spaarproduct. Dit laatste is inmiddels goed voor _ 11 mln beheerd vermogen.

 

Eén miljoen winst

De nettowinst van Legal & General is vorig jaar sterk teruggelopen tot _ 1 (25) mln. Die daling is volgens het bedrijf vooral te wijten aan rente- en koersontwikkelingen. "Geschoond voor renteschommelingen bedraagt het operationele resultaat _ 27 mln."

 

De solvabiliteitsmarge is gedaald tot 215% (313%). De in Hilversum zetelende dochter van een Britse verzekeringsconcern noemt die marge "ondanks een aanvullende dividenduitkering van _ 50 mln en de lage rentestand zeer gezond". De komende Solvency II-verslagregels zullen de solvabiliteitspositie versterken, verwacht Legal & General.

 

Winstuitkering

Bij een marktbrede krimp van 14% is de verkoop van nieuwe levensverzekeringen bij Onderlinge ‘s-Gravenhage vorig jaar gestabiliseerd. De Haagse maatschappij boekte zelfs een kleine productiestijging van 1,6% tot _ 50,8 (50,0) mln. Dit succes wordt toegeschreven aan de garantiepolissen. De brutopremieomzet nam met een half procent toe tot _ 160 mln. Onderlinge heeft zo’n 470.000 polissen in de boeken heeft.

 

Het technisch resultaat daalde tot _ 10,7 (14,3) mln. Door goede beleggingsresultaten is de winst echter gegroeid tot _ 18,9 (15,0) mln. Dit jaar wordt geen winst uitgekeerd aan de polishouders: "Prudent beleid vergt toevoeging hiervan aan de reserves". De solvabiliteit bedroeg eind vorig jaar 402% (399%).

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.