nieuws

Chronisch zieke kost zorgverzekeraar jaarlijks € 400

Archief

Iemand met een langdurige aandoening levert de zorgverzekeraar jaarlijks een verlies op van € 400. Een gezond, hoogopgeleid persoon, geeft juist € 140 winst. Het is voor zorgverzekeraars dus interessant om jonge en gezonde mensen aan zich te binden. Dat is een zorgelijke ontwikkeling stellen patiëntenfederatie NPCF en de CG-Raad.

Chronisch zieke kost zorgverzekeraar jaarlijks € 400

Beide partijen maakten een onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam, waarin deze cijfers naar voren komen, financieel mogelijk. Zorgverzekeraars die veel verzekerden met een ongunstig risicoprofiel (bijvoorbeeld ouderen en chronisch zieken) in de boeken hebben staan, worden hiervoor gecompenseerd door het risicovereveningsfonds. De compensatieregeling is volgens NPCF en CG-raad niet perfect. Het vereveningssysteem moet wat haar betreft dan ook geëvalueerd en verbeterd worden. “Een oplossing is dat het systeem van compensatie voor de zorgverzekeraars, de risicoverevening, fijnmaziger wordt. Het is belangrijk dat er geen sprake is van aantoonbaar winst- of verliesgevende groepen. Beide partijen maken zich ook zorgen om het toepassen van risicoselectie in de zorgverzekeringswet en over het feit dat zorgverzekeraars hun verzekerden kunnen selecteren op gezondheidsrisico's. Als voorbeeld worden de producten van Zekur, Besured en Promovendum genoemd.
Het onderzoek is inmiddels is aangeboden aan de vaste Kamercommissie VWS, ter voorbereiding op het algemeen overleg risicoverevening op 3 juli.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.