nieuws

Boetes voor gesneefde dochter World of Credit

Archief

De AFM heeft opnieuw boetes uitgedeeld aan een bedrijf uit het voormalige Enschedese kredietimperium World of Credit. Dit keer zijn ze voor het Consumenten Advies Centrum (CAC), voor misleidende handelspraktijken en het geven van niet passend advies over consumptief krediet en betalingsbeschermers. Of de boetes van totaal € 81.250 nog geïnd kunnen worden is de vraag, aangezien CAC sinds eind juni 2011 in staat van faillisement verkeert.

Boetes voor gesneefde dochter World of Credit

De toezichthouder heeft CAC een boete van € 50.000 opgelegd voor overtreding van de Wet handhaving consumentenbescherming door eind februari-begin maart 2010 vijf consumenten te laat te informeren over de advieskosten. In vijf van de zes onderzochte dossiers vertelden medewerkers van CAC pas tijdens het huisbezoek aan de klant wat de kosten van dat bezoek (€ 900) en het assurantieadvies (€ 450 per verzekering) waren. Die kosten moesten ook betaald worden als er geen verzekering werd afgesloten. In twee dossiers had CAC € 4.950 in rekening gebracht voor negen verzekeringsadviezen en een huisbezoek.
Ook kreeg CAC een boete van € 31.250 opgelegd voor het geven van niet passend advies. De AFM constateerde in zes dossiers uit de periode februari t/m april 2010 dat CAC onvoldoende informatie inwon bij het adviseren van consumptief krediet in combinatie met een overlijdensrisicoverzekering en een of meer zogeheten betalingsbeschermers tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid  De medewerkers van CAC vroegen niet of nauwelijks naar zaken als de financiële positie, doelstellingen en risicobereidheid. Ze overtraden daarmee de Wet op het financieel toezicht.
Of de boetes nog betaald gaan worden, is hoogst onzeker aangezien CAC eind juni vorig jaar failliet werd verklaard. Het bedrijf was toen nog maar een paar maanden in handen van Elco Donkervoort, een oud-medewerker van moederbedrijf World of Credit dat in mei 2011 failliet ging. "Het is nog niet duidelijk of onze boetes binnen de boedel van het failliette CAC vallen", stelt AFM-woordvoerder Martijn Pols. "Een faillissement betekent echter niet dat je als financieel dienstverlener je straf kunt ontlopen. Sowieso worden antecedenten meegewogen als betrokkenen getoetst worden bij het aanvaarden van een nieuwe bestuursfunctie in de branche."
De toezichthouder gaf enkele weken geleden het Enschedese NCIC en haar leidinggevende Clenn Krommenhoek nog drie boetes voor illegale kredietbemiddeling en misleidende handelspraktijken. NCIC komt ook voort uit World of Credit, waar Krommenhoek en Donkervoort collega's waren.  

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.