nieuws

Banksparen goed voor 60% markt individuele vermogensopbouw

Archief

Volgens consultancybedrijf IG&H is het bankspaartegoed in ons land vorig jaar met 79% gegroeid tot € 12,7 mld. De nieuwe stortingen op bankspaarrekeningen hebben daarmee definitief de individuele levenproductie voorbijgestreefd. De populariteit van banksparen neemt nog steeds toe, concludeert het bedrijf dan ook. “Het Lente-akkoord zorgt echter voor onzekerheid, waardoor het nu niet mogelijk is om te zeggen waar het plafond voor banksparen ligt.”

Banksparen goed voor 60% markt individuele vermogensopbouw

Er is in 2011 voor € 5,4 mld aan nieuwe bankspaarstortingen gedaan: 39% meer dan het jaar ervoor. "Zelfs de productie van banksparen voor de eigen woning weet in een dalende hypotheekmarkt enorme groeicijfers (+29% ten opzichte van 2010) te realiseren", aldus IG&H, dat zijn cijfers baseert op gegevens van Rabobank, ABN Amro, SNS Bank, Reaal, Aegon, Nationale-Nederlanden, Delta Lloyd, Aegon, Florius en ASR.
De levenmarkt laat een tegengestelde beweging zien: de verkoop van levensverzekeringen voor pensioenopbouw is in de tweede helft van 2011 met 40% gekrompen. "Hierdoor daalt de totale levenproductie in 2011 met 15% ten opzichte van 2010." De premie-inkomsten uit nieuwe individuele levenpolissen zijn vorig jaar teruggelopen tot € 3,8 (4,5) mld: het aandeel van banksparen in de markt voor individuele vermogensopbouwproducten is daarmee verder gegroeid tot 60%.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.