nieuws

‘Microverzekering vermindert kwetsbaarheid’

Archief

Behalve de bestaande microkredieten hebben mensen in ontwikkelingslanden ook behoefte aan microverzekeringen. Dit betoogde professor Gert van Dijk bij de aanvaarding van de bijzondere leerstoel Microverzekeren aan de Universiteit Nyenrode. De leerstoel is ingesteld op initiatief van Achmea.

‘Microverzekering vermindert kwetsbaarheid’

In zijn oratie, bijgewoond door Prinses Máxima in haar hoedanigheid als VN-adviseur Inclusive Finance, stelde Van Dijk dat microverzekeren "de kwetsbaarheid van mensen in ontwikkelingslanden vermindert. Het is daarmee een belangrijke aanvulling op microkredieten".
Willem van Duin, bestuursvoorzitter van Achmea, ziet de leerstoel als een logische stap om de onderlinge solidariteit van de coöperatieve verzekeraar uit te breiden naar ontwikkelingslanden. "Door onze steun geven we mensen in ontwikkelingslanden de kans hun economische weerbaarheid te vergroten. We brengen geen geld maar kennis. 
De kersverse hoogleraar Van Dijk heeft in zijn algemeenheid een voorkeur voor coöperatieve oplossingen. "De winst wordt daar niet afgeroomd en er wordt een sterk beroep gedaan op eigen verantwoordelijkheid. En dan niet louter individueel, maar ook collectief."

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.