nieuws

Brand legt monumentale Veluwse schildershut in de as

Archief

Het rijksmonument 'De Schuilplaats' in Hulshorst is door brand verwoest. De schade, verzekerd bij Donatus, wordt geraamd op € 300.000.   'De Schuilplaats' was een van de laatste karakteristieke schildershutten die rond 1920 op de Veluwe zijn gebouwd en van grote architectuurhistorische waarde. Het was een gaaf bewaard voorbeeld van een houten woonhuis annex schildersatelier uit […]

Het rijksmonument 'De Schuilplaats' in Hulshorst is door brand verwoest. De schade, verzekerd bij Donatus, wordt geraamd op € 300.000.
 
'De Schuilplaats' was een van de laatste karakteristieke schildershutten die rond 1920 op de Veluwe zijn gebouwd en van grote architectuurhistorische waarde. Het was een gaaf bewaard voorbeeld van een houten woonhuis annex schildersatelier uit de jaren twintig van de vorige eeuw met stijlkenmerken van zowel de landelijke bouwkunst als de Amsterdamse School. Het huisje verkeerde nog grotendeels in de oorspronkelijke staat met een rieten dak, een uit schroten bestaande lambrisering, wanden betimmerd met triplex platen, granito aanrecht en diverse potkachels voor de verwarming.
 
Verzekeraar Donatus heeft de eigen expertisedienst ingeschakeld. De verzekerde heeft Coolen Expertise als contra-expert in de arm genomen. "Altijd pijnlijk als monumentale panden verwoest worden", aldus Klaas Coolen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.