nieuws

Beroepseed voor iedereen in financiële dienstverlening

Archief

Hypotheken

Voor geldverstrekkers heeft De Jager ook aanvullende maatregelen in petto: zij moeten klanten met ingang van volgend jaar inzicht geven in de opbouw van variabele rentetarieven. "Tevens zal de aanbieder bij wijziging van de debetrentevoet inzichtelijk moeten maken door welke component of componenten de wijziging is veroorzaakt." Bovendien moet de geldgever de klant wijzen op de risico's van een variabel rentetarief. Zoals al eerder aangekondigd, moeten klanten uiterlijk drie maanden voor het aflopen van de rentevaste periode een nieuw rentevoorstel krijgen.
 
Daarnaast stelt De Jager een zogeheten eensporig rentebeleid verplicht: bestaande klanten moeten hetzelfde rentetarief krijgen als nieuwe klanten met een vergelijkbaar profiel. Kortingen voor de eerste rentevaste periode worden daarmee verboden. Tot slot verplicht de minister alle geldverstrekkers om op hun websites de actuele geldende rentetarieven te publiceren.
 
Voorts moet bij het bemiddelen op basis van execution only worden vastgesteld dat de consument over voldoende kennis beschikt om de risico's van het product te begrijpen. Verder moeten ook aanbieders en volmachtbedrijven een dienstverleningsdocument (dvd) gaan uitreiken aan de klant. Het dvd moet bovendien aansluiten op de specifieke dienstverlening aan de klant.
 
Marktpartijen kunnen tot 11 mei hun reactie geven op de wijzigingen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.