nieuws

Financiën kijkt naar alternatief fiscale aftrek advieskosten

Archief

Demissionair minister De Jager (Financiën) overweegt de wettelijke bepaling te schrappen dat advieskosten voor lijfrenteverzekeringen fiscaal hetzelfde moeten worden behandeld als lijfrentepremie. Hij is met de verzekeringssector in overleg over een alternatieve regeling.

Financiën kijkt naar alternatief fiscale aftrek advieskosten

Afgelopen zomer publiceerde Financiën nog een nieuw Lijfrentebesluit, waarin is opgenomen dat de vergoeding die een intermediair van de klant ontvangt voor zijn advies, als premie danwel inleg op een lijfrentepolis of -spaarrekening moet worden beschouwd. Daarmee is de directe beloning fiscaal gelijkgesteld met provisie.

Vorige week meldde De Jager echter dat met de branche gekeken wordt naar alternatieven voor deze regeling, die aov's en hypotheken buiten beschouwing laat. 

De OvFD zegt als brancheorganisatie een geschikt alternatief te hebben met het voorstel 'Naar een werkbare renseignering van de fee bij lijfrenteverzekeringen en arbeidsongeschiktheidsrenten'. "Ook het ministerie geeft aan dat handhaving van de aftrekbaarheid dan bespreekbaar is." Het rapport zou aantonen dat renseignering van de beloning van het intermediair goed kan worden geregeld tegen aanvaardbare administratieve lasten. "Verliezen we de fiscale aftrekbaarheid dan wordt advies voor lijfrente- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor consumenten een stuk duurder. Doel van het provisieverbod is om het voor de klant beter te maken, niet duurder", aldus directeur Colinda Rosenbrand.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.