nieuws

‘Financieel product moet verplicht eenvoudig en goedkoop’

Archief

Financiële producten voor consumenten zouden verplicht eenvoudig, flexibel en goedkoop moeten zijn, zo meent econoom Erica Verdegaal. Bovendien moeten consumenten op kosten van de financiële branche inzicht krijgen in hun geldzaken en gratis een standaard advies kunnen krijgen. “Hulde aan elk geldbedrijf dat zoiets durft te steunen.”

‘Financieel product moet verplicht eenvoudig en goedkoop’


 
Zij doet die oproep als gastcolumniste in het AFM-blad Inzicht en verwijst naar het initiatief van de Geld Advies Dienst. “Naast gratis hulp, moeten er standaard financiële adviezen uitrollen, wat de mensen veel advieskosten scheelt.”
Verdegaal wijst op het geschonden vertrouwen in de branche: “Steeds meer mensen weten inmiddels dat ‘onafhankelijk advies’ een eufemisme is voor ‘uitgekookt verkoopverhaal’. En toch offreert de doorsnee tussenpersoon nog ijskoud € 2.800 voor een simpel hypotheekadvies, promoten bankadviseurs lustig hun dure huisbeleggingsfondsen en onnavolgbare gestructureerde producten, innen  vermogensbeheerders inkomsten waar de klant geen idee van heeft en blijven woekerpolishouders woekerpolishouders. Het blijft namelijk kinderspel om de financieel onwetenden te neppen.” Verdegaal noemt het “een illusie te denken dat een adviseur, verzekeraar of bank de consument berouwvol gaat helpen zijn verloren geld en vertrouwen te herwinnen.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.