nieuws

DNB: ‘Betaalbaarheid koopwoning op hoogste niveau sinds 2000’

Archief

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) zijn koopwoningen de afgelopen tien jaar niet zo betaalbaar geweest als nu. Dat moet voor starters het teken zijn om hun slag te slaan, vindt de toezichthouder: “Deze starters kunnen een keten van woningverkopen op gang brengen.”

DNB: ‘Betaalbaarheid koopwoning op hoogste niveau sinds 2000’

Kern van de gestegen betaalbaarheid vormen de gedaalde huizenprijzen. "De gemiddelde woningprijs is nu vergelijkbaar met het niveau van begin 2006." Bovendien is het besteedbare huishoudinkomen hoger dan zes jaar terug en is de hypotheekrente laag. Dat maakt dat de betaalbaarheid van woningen de afgelopen drie jaar is verbeterd. "De financieringslasten voor een gemiddelde woning zijn ten opzichte van 2008 als gevolg van de lagere woningprijs en de lagere hypotheekrente met ruim 18% gedaald." Daarbij is de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting niet meegeteld. "Al met al zijn koopwoningen nu beter betaalbaar dan in de afgelopen tien jaar. Sinds 2000 was alleen in 2005 het niveau van de betaalbaarheidsindex vergelijkbaar met nu."
DNB lijkt daarmee de onzekerheid te willen wegnemen bij consumenten. "Het herstel van de woningmarkt begint bij huishoudens die voor het eerst een woning kopen."

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.