nieuws

Standpunten over nieuwe Achmea-cao liggen nog ver uiteen

Archief

Er blijkt een diepe kloof te gapen tussen de voorstellen van Achmea en van de vakorganisaties ten aanzien van een nieuwe cao voor de grootste werkgever in verzekeringsland. Hierdoor zullen de onderhandelingen waarschijnlijk niet voor de zomer zijn afgerond, verwachten de bonden. Met name op het vlak van materiële arbeidsvoorwaarden, zoals loon, pensioen en toeslagen, wil Achmea de kosten verlagen.

Standpunten over nieuwe Achmea-cao liggen nog ver uiteen

Bij een looptijd van een jaar stellen de bonden een loonsverhoging voor van 2% per 1 juli 2012. Achmea wil echter geen loonsverhoging, tenzij er afspraken worden gemaakt over het vervangen van de onvoorwaardelijke indexering van pensioen door een voorwaardelijke indexering voor actieven. Ook zou de variabele beloning uit het pensioengevend salaris moeten worden gehaald.
Verder wil Achmea de arbeidstijden zodanig wijzigen dat de toeslag voor het werken op verruimde bedrijfstijden vervalt. Daarnaast wil Achmea alvast een voorschot nemen op het afschaffen van de ploegendienstregeling. Alle cao-partijen willen afspraken maken over duurzame inzetbaarheid, sociale innovatie, vitaliteit, werkdruk en werkzekerheid. Hoewel er deze maand nog twee onderhandeldata staan gepland, verwachten de bonden dat na de zomer verder onderhandeld zal worden.

Reageer op dit artikel