nieuws

Experts schatten schade van brand Helmond op _ 15 mln

Archief

De schade door de brand die in december theater ’t Speelhuis in Helmond in de as legde, bedraagt volgens een raming van de experts circa _ 15 mln. Dit betreft opstallen, theaterinventaris en -exploitatie.

 

Het theater was door de gemeente via makelaar Willis verzekerd bij een pool van verzekeraars, met Delta Lloyd als leidende maatschappij. Lengkeek doet de expertise, het toedrachtonderzoek wordt uitgevoerd door I-Tek en Troostwijk is ingeschakeld als contra-expert voor de gemeente Helmond.

 

"Naast het theater zijn er nog de nodige omwonende particulieren met hun schade. Zes van de achttien aanpalende kubuswoningen zijn ook zwaar beschadigd geraakt, maar daar hebben wij geen bemoeienis mee", vertelt schade-expert René Hustinx van Lengkeek Eindhoven.

 

Gedupeerde bewoners van de beschadigde kubuswoningen hebben zich in de media beklaagd over het gedrag van sommige (contra-)experts, die zij omschreven als ‘aasgieren’ die zouden willen profiteren van hun situatie. Bewoner Henri Vereijken heeft zelfs een medewerker van Garant Expertise in de kraag gevat en overgedragen aan de politie, vertelde hij aan het ED: "Hij was eerst al aanwezig bij de bewonersbijeenkomst, waar hij uit werd verwijderd. Vervolgens wilde hij met de meest getroffen bewoners mee de huizen in toen we die even mochten bezichtigen. Hij was brutaal meegelopen. Ik zei dat ik niet wilde dat hij meeging. Toen hij niet wegging, heb ik hem bij zijn kraag gevat, honderd meter meegetrokken en overgedragen aan de politie."

 

Stichting Salvage bemiddelt sinds de brand voor de bewoners, in opdracht van verzekeraars. Naast het theater en de kubuswoningen is er ook ‘zeer forse schade’ ontstaan aan een inpandige horecagelegenheid. Hiervan is ASR de verzekeraar en verzorgt EMN Expertise de afwikkeling van de schade. Coolen Expertise is hier contra-expert voor verzekerde.

 

theater ’t Speelhuis was.

Reageer op dit artikel