nieuws

Kabinet wil AWBZ door zorgverzekeraars laten uitvoeren

Archief

De ministerraad heeft vrijdag 9 september op voorstel van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten om de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vanaf 2013 door zorgverzekeraars te laten uitvoeren. De AWBZ dekt medische kosten voor langdurige zorg en ondersteuning, thuis of in een zorginstelling, die niet onder de zorgverzekering vallen.

Kabinet wil AWBZ door zorgverzekeraars laten uitvoeren

In het wetsvoorstel wordt geregeld dat de huidige zorgkantoren worden opgeheven en dat de zorgverzekeraars direct verantwoordelijk zullen zijn voor de uitvoering van de AWBZ. Hierdoor wordt de zorgverzekeraar het aanspreekpunt voor de cliënt voor zorg op grond van zowel de Zorgverzekeringswet als de AWBZ.
Verzekeraars pleiten al jaren voor het onderbrengen van de AWBZ bij de Zorgverzekeringswet. Zij zouden de langdurige zorg dan als een concurrerende verzekering kunnen aanbieden, net als nu de basispolis voor ziektekosten.
De ministerraad heeft ermee ingestemd het betreffende wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.