nieuws

Fondsen zien financiële positie verder verslechteren

Archief

Nederlandse pensioenfondsen staan er steeds slechter voor. De dekkingsgraad van het gemiddelde fonds is gedaald tot een nieuw dieptepunt, zo bericht het Financieele Dagblad vandaag. Volgens adviesbureau Aon Hewitt stond de dekkingsgraad gisteren op het laagste punt dit jaar: 97% voor het gemiddelde pensioenfonds.

Fondsen zien financiële positie verder verslechteren

Dat is ver onder de door de Nederlandsche Bank (DNB) vereiste 105%. Volgens actuaris Dennis van Ek van adviesbureau Mercer is de gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse fondsen dinsdag zelfs gedaald naar circa 93%. In juni was de gemiddelde dekkingsgraad volgens DNB nog 110%. De daling komt volgens Van Ek vooral doordat de lange swaprente, waarmee pensioenfondsen hun verplichtingen berekenen, sinds juni is afgenomen van circa 3,9% naar 2,8%. Ook het inzakken van onder meer de beurzen met ruim 20% heeft de dekkingsgraad negatief beïnvloed, zegt Van Ek.
Een maand geleden werd bekend dat de dekkingsgraden van de grootste twee pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn onder de 100% waren gezakt. 
(Het Financieele Dagblad, pag. 9)
 
Ander financieel nieuws vandaag in de media: 
 
SNS: nieuwe commissaris en beloning
(Het Financieele Dagblad, pag. 13)
 
Procedure Icesaving tegen DNB
(Het Financieele Dagblad, pag. 17)
 
Hypotheekrente gaat omlaag, spaarrente omhoog
(De Pers, pag. 5)
 
Pensioen is dure hobby voor zzp'er
(de Volkskrant, pag. 27)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.