nieuws

Britse verzekeraars zijn juridische kosten spuugzat

Archief

De associatie van Britse verzekeringsmaatschappijen (ABI) heeft de oorlog verklaard aan bedrijven die consumenten aanzetten tot een claimcultuur. De politiek wordt onder druk gezet om maatregelen te nemen, zoals een verbod op zogeheten ‘referral fees’, provisies die (letselschade)advocaten betalen voor gegevens van mensen die bij een ongeval betrokken zijn geweest.

Britse verzekeraars zijn juridische kosten spuugzat

Ontvangers van die 'referral fees' kunnen herstelbedrijven, vakbonden en autoverhuurbedrijven zijn, maar ook assurantietussenpersonen en zelfs verzekeraars. Zo heeft autoverzekeraar Admiral onlangs toegegeven 5% tot 10% van zijn winst te halen uit de verkoop aan advocaten van gegevens van polishouders die buiten hun schuld schade hebben gekregen. Zulke provisies kunnen al snel oplopen tot € 900 per 'lead'.
In een rapport heeft ABI enkele consequenties op een rij gezet: het aantal letselschadeclaims is in acht jaar tijd met 72% toegenomen, dagelijks krijgen Britse autoverzekeraars 1.200 whiplashclaims binnen ("veel meer dan in de rest van Europa, terwijl Britten geen slappere nekken hebben dan Europeanen op het continent") en de juridische kosten per schadeclaim zijn bijna € 1.400 tegen bijvoorbeeld € 350 in Duitsland.
Analyse van 50.000 kleine autoschadeclaims in 2009 en 2010 heeft uitgewezen dat van elke pond die aan schade is uitgekeerd er 87% opging aan juridische kosten. Bovendien werd er vorig jaar voor € 1 mld aan frauduleuze autoschadeclaims ontdekt, vooral door het opzettelijk veroorzaken van botsingen en het claimen van whiplashschade voor mensen die helemaal niet in de auto zaten op het moment van een ongeval.
De Britse autoverzekeraars lijden al enkele jaren grote verliezen. Volgens ABI draait uiteindelijk elke Brit hier voor op.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.