nieuws

Zwitsers zijn het duurst verzekerd

Archief

De Zwitsers zijn de Nederlanders voorbijgestreefd als duurst verzekerde volk ter wereld. Per persoon werd daar vorig jaar gemiddeld € 4.641 (2009: € 4.376) betaald aan verzekerings- en pensioenpremies. In ons land, nu de nummer 2 op de wereldranglijst, was dat € 4.090 (2009: € 4.584) premie per inwoner.   Dat blijkt uit de jaarlijkse Sigma-studie van […]

De Zwitsers zijn de Nederlanders voorbijgestreefd als duurst verzekerde volk ter wereld. Per persoon werd daar vorig jaar gemiddeld € 4.641 (2009: € 4.376) betaald aan verzekerings- en pensioenpremies. In ons land, nu de nummer 2 op de wereldranglijst, was dat € 4.090 (2009: € 4.584) premie per inwoner.
 
Dat blijkt uit de jaarlijkse Sigma-studie van herverzekeraar Swiss Re.
 
Opvallend is dat de Nederlander vooral fors heeft bezuinigd op levens- en pensioenverzekeringen. Hieraan werd vorig jaar gemiddeld € 1.057 uitgegeven, wat 26% minder is dan in 2009. Maar ook de uitgaven voor schade- en ziektekostenpolissen liepen met € 123 terug tot € 3.031. De Zwitsers zijn over de hele linie juist meer gaan uitgeven aan verzekeringen. In Bangladesh, dat onderaan de ranglijst staat, wordt jaarlijks per persoon € 4,06 aan premies betaald.
 
Swiss Re heeft verder becijferd dat het premievolume dat de verzekeringsindustrie wereldwijd heeft geïnd vorig jaar met 2,7% is gestegen ten opzichte van 2009. De toename werd vooral veroorzaakt bij levensverzekeringen (3,2%). Groeimarkten zijn met name China en Brazilië.
 
De schadepremies namen met 2,1% toe. Motorrijtuigenverzekeraars in de grotere Europese markten hadden voor het tweede jaar op rij niet voldoende aan de premies om de schade-uitkeringen en kosten te dekken. Daniel Staib, een van de opstellers van het rapport: "De gemiddelde combined ratio van deze leidende markten verslechterde tot 103%, tegen 101% in 2009. Dat betekent dat de prijzen te laag zijn."

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.