nieuws

Tweeverdieners kunnen meer lenen onder nieuwe NHG-norm

Archief

De voorwaarden en normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) die per 1 januari gaan gelden, betekenen een verruiming voor tweeverdieners. De kostengrens gaat weer terug naar _ 265.000, al is dat nog niet definitief.

 

Op advies van budgetinstituut Nibud zijn de financieringslastpercentages, die aangeven welk deel van het inkomen maximaal mag worden besteed aan de hypotheek, voor 2012 aangepast. Voor tweeverdieners gaat gelden dat het gezamenlijke toetsinkomen wordt bekeken, waarbij het financieringslastpercentage wordt berekend aan de hand van het hoogste toetsinkomen vermeerderd met een derde van het laagste toetsinkomen. Voorheen was alleen het hoogste inkomen bepalend. Dat kan voor lagere inkomens tot _ 30.000 schelen, heeft Independer berekend.

 

De tijdelijk verhoogde kostengrens gaat volgend jaar weer terug van _ 350.000 naar _ 265.000, al wordt er op verzoek van de Tweede Kamer nog wel een onderzoek gedaan naar de gevolgen ervan. De resultaten, die een dezer dagen bekend worden gemaakt, kunnen nog invloed hebben op het besluit de kostengrens aan te passen.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.