nieuws

‘Sla brug tussen code en NHG’

Archief

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) moet zo snel mogelijk rond de tafel met de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, de uitvoerder van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Doordat de eigen gedragscode van de NVB een hypotheek van hooguit 106% van de woningwaarde toestaat, is een onwerkbare situatie ontstaan, zo tekent De Telegraaf van afgelopen zaterdag op uit de mond van directeur Reinier van Fulpen van BNP Paribas Personal Finance..

‘Sla brug tussen code en NHG’

De Franse bank is vrijwel de enige hypotheekverstrekker in ons land die de gedragscode van de NVB niet ruim genoeg vindt en daarom sinds deze week een eigen lijn hanteert. Volgens Van Fulpen is de iets ruimere hypotheekverstrekking niet zozeer bedoeld om extra klanten aan te trekken. De bank heeft vooral voor het deels volgen van de NHG-norm gekozen, omdat die geen gevaar vormt voor de consument.
Toch ziet commercieel directeur Harrie-Jan van Nunen van De Financiële Makelaar een toenemende belangstelling bij zijn klanten voor de ruimere hypotheekmogelijkheden die BNP Paribas biedt. Hij hoopt dat alternatieve hypotheekaanbieders zoals het Belgische Argenta het voorbeeld van de Franse bank zullen volgen. Overigens is Van Nunen verbaasd dat minister Jan Kees de Jager (Financiën) banken zoals ABN Amro, ING, Rabobank en SNS toestaat om de NHG-norm terzijde te schuiven en een eigen gedragscode te volgen. De Brabantse hypotheekadviseur sluit bepaald niet uit dat deze banken alsnog extra consumptieve kredieten gaan verstrekken aan huizenkopers die bijvoorbeeld vanwege een verbouwing niet genoeg hebben aan een hypotheek van 106% van de aankoopwaarde. Van Nunen: "De rente op die leningen zal natuurlijk een stuk hoger liggen. Blijkbaar kan de consument dat wel betalen!"
(De Telegraaf van zaterdag 3 september, pag. 213)
 
Overig verzekeringsnieuws dit weekend in de media:
 
Steeds meer wanbetalers zorgpolis
(Het Parool, pag. 17)
 
Miljardenclaim VS om slechte hypotheken
(Het Parool, pag. 17)
 
Harde strijd over rommelhypotheken
(Volkskrant, pag. 17)
 
Bankiers boos en meteen bindt DNB in
(NRC Weekend, pag. 2 en 3)
 
Het gapende gat in het toezicht op internationale verzekeraars als Aegon
(Het Financieele Dagblad, pag. 24)
 
Een duur maar noodzakelijk vangnet
(Het Financieele Dagblad, pag. 40)

Reageer op dit artikel