nieuws

‘Meer provisiehypotheken door gedragscode’

Archief

De per 1 augustus aangescherpte Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) zorgt voor een toename van het aantal hypotheken dat op provisiebasis wordt gesloten, zo signaleert De Financiële Makelaar. Bij de serviceprovider is het aandeel van provisieloze hypotheken – tot augustus meer dan 85% – de laatste maand sterk gedaald.

‘Meer provisiehypotheken door gedragscode’

Door de strengere financieringsnormen kunnen vooral klanten die lagere hypotheken sluiten en klanten die de woning willen verbouwen, de advies- en bemiddelingsnota niet of niet volledig meer meefinancieren met de hypotheek. "Inbreng van eigen geld is noodzakelijk om de woning te kunnen kopen. De oplossing voor dit probleem lijkt gezocht te worden in 'provisieland', terwijl dit volgens de NHG-normen helemaal niet nodig is!", stelt de Financiële Makelaar. "De NVB zet een stap terug in de tijd en creëert vervolgens een ongelijk speelveld tussen intermediairs en rechtstreekse verkoop."
Bij een woning van € 150.000 kan de consument onder de GHF zo'n € 6.000 minder lenen dan met NHG, heeft de serviceprovider becijferd. "Wanneer een consument kiest voor een adviseur die volledig netto werkt, betekent dit, dat de consument over eigen geld moet beschikken."
Banken hebben een voordeel omdat zij veelal nog 1% afsluitkosten rekenen. "Indien geen sprake is van een verbouwing, past dit over het algemeen binnen de 106%-norm. Echter, consumenten realiseren zich niet dat de werkelijke kosten veel meer bedragen dan de betaalde afsluitkosten. De bankadviseur hoeft hier niet volledig open over te zijn."

Reageer op dit artikel