nieuws

Zorgverzekeraars vinden hogere buffers niet nodig

Archief

Als de verzekeraars de hogere kapitaaleis van DNB helemaal doorberekenen in de premie, dan moet die volgend jaar per verzekerde met zo’n € 40 stijgen. Dit meldt het Financieele Dagblad vandaag. De solvabiliteitseis gaat, als het aan de centrale bank ligt, omhoog van 9% naar 11% voor de basisverzekering. De verhoging betekent dat de zorgverzekeraars gezamenlijk € 500 mln meer aan buffers moeten aanhouden dan nu.

Zorgverzekeraars vinden hogere buffers niet nodig

(…)Volgens een woordvoerder van Uvit (Univé-VGZ-IZA-Trias), een van de verzekeraars met een lager dan gemiddeld eigen vermogen, klopt het 'in theorie' dat een hogere solvabiliteitseis premies opdrijft. 'Maar er zijn meer knoppen om aan te draaien. We kunnen de interne eis van twee keer de verplichte solvabiliteit verlagen, of onszelf langer de tijd geven dat te bereiken.' De verzekeraar heeft nu een eigen vermogen van 180% van de norm die momenteel geldt.
(..)
Een verhoging van de solvabiliteisteis is volgens DNB nodig omdat de financiële risico's voor zorgverzekeraars in 2012 toenemen, zegt woordvoerder Flore Kraaijeveld. Nu worden zorgverzekeraars aan het eind van het jaar nog gecompenseerd als de totale zorgkosten hoger zijn uitgevallen dan vooraf begroot. Die nacalculatie wordt in 2012 waarschijnlijk geschrapt.
De zorgverzekeraars bestrijden dat een verhoging nodig is. In 2010 werd de verplichte solvabiliteit al verhoogd van 8% naar 9%. Nog meer 'dood geld' opzijleggen waar ze niets mee kunnen doen, is volgens de branche niet nodig
(Het Financieele Dagblad, pag. 1 en 3)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Scooterdief vooral geïnteresseerd in onderdelen
(De Gelderlander, pag. 5)
 
DSB-rapport in november
(De Telegraaf, pag. 25)
 
Verzet in VS stijgt tegen overname ING Direct USA
(Het Financieele Dagblad, pag. 11)

Reageer op dit artikel