nieuws

Provitas houdt het voor gezien na afschaffing afsluitprovisie

Archief

Ook vestiging

 

Vergelijkshop

 

redt het niet

 

Het Haarlemse intermediairbedrijf Provitas is door de rechtbank failliet verklaard. Eigenaar René Rietveld besloot faillissement aan te vragen omdat een van de belangrijkste verzekeraars waarmee zaken werden gedaan de afsluitprovisie op complexe producten per 1 juli heeft afgeschaft.

 

Welke verzekeraar dat is, wil curator Rick Hoff niet zeggen; bekend is dat Zwitserleven en Generali eerder dit jaar aankondigden met ingang van deze maand geen afsluitprovisie meer uit te keren op complexe levenproducten. Provitas, ook actief onder de naam Next Pensioen, benaderde intermediairbedrijven met zakelijke contacten om vervolgens bij werknemers individuele pensioenverzekeringen te sluiten teneinde een pensioengat op te lossen. Met Next Pensioen werd ingezet op het oversluiten van ‘woekerpolissen’ naar bankspaarproducten.

 

Omdat het bedrijf zelf geen klantenportefeuille had, veroorzaakte het wegvallen van afsluitprovisie vrijwel direct problemen, aldus Hoff. "De schuldenlast is echter beperkt: volgens opgave zo’n _ 80.000." De vijf werknemers is ontslag aangezegd.

 

Rietveld was voordat hij met Provitas van start ging aandeelhouder van het in 2003 omgevallen Profinesse, maar had zijn belang twee jaar daarvoor al verkocht aan SNS Reaal.

 

Vergelijkshop

Vergelijkshop Steenwijk is door de rechter in Zwolle failliet verklaard. Het faillissement is aangevraagd door de eigenaren van de vestiging, Marcel Kuiper en Joas From. Zij zijn tevens eigenaar van de Vergelijkshop-franchiseformule, die met zes vestigingen actief blijft.

 

Een belangrijke aanleiding voor de faillissementsaanvraag is de ingezakte hypotheekmarkt, zegt curator Jelle Damstra. Kuiper voegt daaraan toe dat enkele medewerkers langdurig ziek waren. "Dat kost veel geld, zeker als daar ook het terugbetalen van provisie bij komt. Wij hadden geen andere keus."

 

De vestiging in Steenwijk telde vijf medewerkers, aan wie ontslag is aangezegd. Belangrijke schuldeisers zijn ING Bank en Nationale-Nederlanden. De vordering van ING Bank beloopt, inclusief hypotheek, circa _ 430.000, aldus Damstra.

 

De Vergelijkshop-formule is sinds eind 2008 eigendom van Kuiper en From, die als franchisenemers in Steenwijk waren gestart. Zij namen toen de aandelen over van Arjan Stroeve, Hans Fokkens en Ernald Belonje. Volgens Kuiper wordt nu even pas op de plaats gemaakt, al blijft uitbreiding in het westen van het land een wens van de keten.

 

Palstra

In Assen is het faillissement uitgesproken over Palstra Leek, een zusterbedrijf van het eind mei al failliet verklaarde Palstra Roden. Eigenaar Paul Palstra was tot voor kort franchisenemer van De Hypotheekshop, maar werkte de laatste tijd onder de naam Hypotheek Advieswijzer.

 

Reageer op dit artikel