nieuws

Ook partijdigheid bij schadeclaims

Archief

Niet alleen bij letselschades maar ook bij schadeverzekeringen moeten verzekerden kritisch zijn op door verzekeraars ingehuurde onderzoeksbureaus. Volgens het digitale meldpunt Verzekeraarklachten.nl is een groot aantal bureaus in handen van verzekeringsmaatschappijen en kunnen zij zo aansturen op een afwijzing van een schadeclaim. De Telegraaf bericht hier vandaag over op pagina 3.

Ook partijdigheid bij schadeclaims

Het klachtenloket gaat het Verbond van Verzekeraars om opheldering vragen en wil een onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling tussen verzekeraars en onderzoeksbureaus. Volgens het online meldpunt presenteren de bureaus zich als neutrale onderzoekers die trachten op objectieve wijze de feiten en omstandigheden over een schadetoedracht vast te stellen, maar is het in wezen de slager die zijn eigen vlees keurt. De wijze waarop die bureaus soms hun taak verrichten is niet gericht op neutrale waarheidsvinding, maar op het toucheren van gegevens die een grond kunnen zijn voor afwijzing”, stelt woordvoerder Anton Rietveld. Consumenten zouden volgens hem voorafgaand aan een bezoek van een inspecteur op de hoogte gesteld moeten worden of er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie met de verzekeraar.
Het Verbond van Verzekeraars laat in een reactie weten zich niet in het door Verzekeraarklachten.nl geschetste beeld van mogelijke belangenverstrengeling tussen schadeverzekeraars en onderzoeksbureaus te herkennen. „Verzekeraars beoordelen een ingediende schadeclaim aan de hand van de polisvoorwaarden, niet door een vooringenomen standpunt om die claim af te wijzen”, aldus een zegsman.
Zaterdag kaartte Stichting De Ombudsman al aan dat letselschadeslachtoffers zich in alle gevallen moeten laten bijstaan door een eigen deskundige.
(De Telegraaf, pag. 3)
 
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Quion neemt beheer DSB-hypotheken over
(Het Financieele Dagblad, pag. 9)
 
Magere winsten verzekeraars
(Het Financieele Dagblad, pag. 14)
 
'Hoge premies fnuiken UWV'
(Het Financieele Dagblad, pag. 4)

Reageer op dit artikel