nieuws

Ook Aegon past GHF-regels toe op NHG-hypotheken

Archief

Aegon heeft Vereniging Eigen Huis (VEH) laten weten ‘vanaf nu’ evenals de overige geldverstrekkers de regels van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) toe te passen op hypotheken die in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie. “Na de berichtgeving in de pers heeft Aegon ons benaderd met de mededeling dat de geldverstrekker haar automatiseringssystemen aanpast”, zegt VEH-directeur Rob Mulder.

Ook Aegon past GHF-regels toe op NHG-hypotheken

"Vereniging Eigen Huis kan zich niet aan de indruk onttrekken dat Aegon onder druk van de andere geldverstrekkers door de pomp gaat", voegt hij daar enigszins cynisch aan toe. De belangenvereniging van huizenbezitters zal de NMA benaderen met de vraag of een dergelijke druk op één dissidente marktpartij niet in strijd is met de Mededingingswet. Daarnaast verzoekt VEH minister De Jager van Financiën de banken op hun gedrag aan te spreken. "De Jager heeft eerder aangegeven dat de NHG-regels op het NHG-segment kunnen wordt toegepast."
Franchiseorganisatie Huis & Hypotheek is blij met de vernieuwde Gedragscode Hypothecaire Financieringen. "Het zorgt voor een eerlijkere concurrentie", zegt directeur Armand Gimbrère. "Met deze maatregel wordt niet alleen overkreditering door de Nederlandse consument aangepakt, maar ook de drang van sommige adviseurs om de consument zo veel mogelijk te laten financieren."
Het enige dat Huis & Hypotheek één dag na de invoering van het nieuwe regime al constateert is dat banken angstvallig vasthouden aan de door hen opgestelde gedragscode, zelfs waar het NHG betreft. Bij die regels mag de consument de complete verbouwing meefinancieren, met de gedragscode alleen de waardestijging van het pand. "Dat zal wel tot spanningen leiden. Hoe dat zich uitkristalliseert moet de komende periode blijken."

Reageer op dit artikel