nieuws

Nieuwe spaargarantie remt stuntbank niet af

Archief

Het voorstel voor een nieuwe garantieregeling voor spaarders lijkt erg duur voor risicovolle banken, maar dat is relatief. Dit staat vandaag in het Financieele Dagblad. Laat banken die veel risico’s nemen, opdraaien voor de meeste schade als een bank failliet gaat. Dat is de basisgedachte achter het nieuwe garantiesysteem voor spaarders.

Nieuwe spaargarantie remt stuntbank niet af

Laat banken die veel risico's nemen, opdraaien voor de meeste schade als een bank failliet gaat. Dat is de basisgedachte achter het nieuwe garantiesysteem voor spaarders.
Meer dan een jaar is erover gesproken. Omdat banken niet zelf met een gezamenlijk voorstel konden komen – ze kwamen allemaal met een eigen manier om het risico te meten – hebben het ministerie van Financiën en de Nederlandsche Bank (DNB) zelf een mechanisme ontworpen.
Het draait allemaal om rechten van de spaarders. Die hebben in heel Europa een garantie dat ze een ton aan spaargeld nooit kwijtraken. Bij een faillissement worden ze tot dat bedrag schadeloos gesteld door de overige banken uit een land.
(Het Financieele Dagblad, pag. 11)

Reageer op dit artikel