nieuws

Lijfrentetruc vier maanden gedoogd

Archief

Polishouders die de afgelopen vier maanden hun oudregimelijfrente hebben omgezet in een bankspaarproduct op naam van hun echtgenoot, mogen het aldus genoten belastingvoordeel behouden. In alle andere gevallen wordt de constructie afgekeurd. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën fluit daarmee zijn eigen specialisten van de Belastingdienst formeel terug, zo bericht het Financieele Dagblad vandaag.

Lijfrentetruc vier maanden gedoogd

De Belastingdienst besloot op 6 april dat lijfrentepolissen van voor 1992 in bepaalde omstandigheden mogen worden belast bij de minstverdienende echtgenoot. Dat levert een fors belastingvoordeel op. De premies zijn bij de meestverdienende echtgenoot afgetrokken tegen 72%, terwijl over de uitkeringen slechts 15% belasting hoeft te worden betaald. Het standpunt van de Belastingdienst wekte veel verbazing, omdat een antimisbruikartikel in de wet dergelijke fiscale trucs verbiedt.
Het ministerie van Financiën dwong de Belastingdienst eind juli al het eerdere standpunt te herzien. Maar iedereen die tussen 6 april en 19 augustus, de formele datum van het besluit, gebruik heeft gemaakt van de constructie, mag het belastingvoordeel incasseren. De constructie moet dan wel bij de Belastingdienst worden gemeld.
(Het Financieele Dagblad, pag. 3)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Vuurzee nekt Chemie-Pack
(De Telegraaf, pag. 9; De Gelderlander, pag. 13; Trouw, pag. 10)
 
Creëer een nieuwe zilvervloot om te sparen voor pensioen
(Het Financieele Dagblad, pag. 7)
 
Nederlandse pensioenen zo slecht nog niet
(De Telegraaf, pag. 19)
 
Kosten van beleggingen nog steeds blinde vlek voor pensioenfondsen
(Het Financieele Dagblad, pag. 13)
 
'Rabo neemt leiderschap serieus'
(Het Financieele Dagblad, pag. 11)
 
Norm hypotheek NHG blijft gelijk
(de Volkskrant, pag. 19)

Reageer op dit artikel