nieuws

Gesteggel met de fiscus over oude lijfrentes is nog niet afgelopen

Archief

Maar liefst 72% belastingvoordeel genieten en slechts 15% betalen. Kassa voor bezitters van oudregimelijfrentepolissen. Het enige wat ze daarvoor hoefden te doen, is de polis tijdig, vóór die afloopt, om te zetten in een polis nieuwe stijl op naam van hun (veel minder verdienende) partner. Inmiddels is er twijfel of deze constructie door de beugel kan, zo bericht het FD van zaterdag.

Gesteggel met de fiscus over oude lijfrentes is nog niet afgelopen

Afgelopen dinsdag berichtte de krant dat de staat tientallen miljoenen dreigt mis te lopen omdat de Belastingdienst deze ontwijkconstructie onder bepaalde voorwaarden goedkeurt. Het ministerie van Financiën kwam na het bericht direct in actie en heeft de Belastingdienst gedwongen het standpunt te wijzigen. In augustus komt het ministerie met aanvullende uitleg. Tot die tijd is niet duidelijk of bezitters van oudregimelijfrentepolissen nu wel of niet gebruik kunnen blijven maken van dit gaatje in de wet.
Het zogenoemde antimisbruikartikel in de wet moest voorkomen dat oudregimepolissen aan de partner kunnen worden geschonken. Maar tot verrassing van velen besloot de kennisgroep verzekeringen van de Belastingdienst in april dat dat antimisbruikartikel in bepaalde gevallen niet van kracht is. De private bank van ABN Amro, MeesPierson, wilde vermogende klanten de mogelijkheid bieden hun lijfrentes om te zetten in een bankspaarrekening op naam van de partner. De Belastingdienst keurde de constructie goed en oordeelde dat dezelfde constructie kan worden gebruikt bij het overzetten van oudregime- naar nieuwregimelijfrenteverzekeringen. De aanvankelijke opstelling van de Belastingdienst werd mede ingegeven door pragmatische overwegingen. De fiscus kan niet goed achterhalen wie bij oudregimepolissen de premie heeft afgetrokken en bij wie de uitkering terechtkomt.
Lijfrentehouders die de afgelopen maanden gebruik hebben gemaakt van het oude standpunt van de Belastingdienst, hoeven niet te vrezen dat ze hun belastingvoordeel kwijtraken. In augustus wordt duidelijk hoe de fiscus een harde toepassing van het antimisbruikartikel gaat verdedigen.
ABN Amro heeft overigens besloten de constructie niet meer aan klanten aan te bieden.
(FD Weekend, pag. 31)

Reageer op dit artikel