nieuws

Eerste afgebrande megastal kost Interpolis circa € 8 mln

Archief

In het Drentse Gasselternijveenschemond heeft een uitslaande brand afgelopen maand twee enorme leghennenschuren verwoest, waarvan er een valt onder de definitie van megastal (geschikt voor meer dan 120.000 kippen). De schade, die is verzekerd bij Interpolis, kan oplopen tot € 8 mln.   Bij de brand zijn in totaal 170.000 van de 244.000 legkippen van het […]

In het Drentse Gasselternijveenschemond heeft een uitslaande brand afgelopen maand twee enorme leghennenschuren verwoest, waarvan er een valt onder de definitie van megastal (geschikt voor meer dan 120.000 kippen). De schade, die is verzekerd bij Interpolis, kan oplopen tot € 8 mln.
 
Bij de brand zijn in totaal 170.000 van de 244.000 legkippen van het bedrijf van de familie Kruit omgekomen. Volgens contra-expert Klaas Coolen, die tevens betrokken was bij een grote brand in juni in een varkensstal in Merselo, heeft de brand in Drenthe de twijfelachtige eer de eerste te zijn in een Nederlandse megastal.
 
Tweede Kamerleden Tjeerd van Dekken en Jacques Monasch (beiden PvdA) hebben er schriftelijke vragen over gesteld aan staatssecretaris Bleeker van Landbouw. Volgens Van Dekken en Monasch toont deze brand eens te meer aan dat de veiligheid van de stallen flink verbeterd moet worden en ze willen van Bleeker weten welke regels en voorschriften hij in dit kader gaat aanpassen. Ze vragen Bleeker tevens het reeds toegezegde plan van aanpak nog deze maand naar de Kamer te sturen.
 
De Kamerleden hebben bijval gekregen van de stichting Wakker Dier, die heeft becijferd dat de afgelopen vijf jaar al meer dan een miljoen dieren om het leven zijn gekomen bij een stalbrand. "Met steeds groter wordende stallen, zoals de megastal, wordt ook het aantal slachtoffers bij een brand steeds groter. In eerdere jaren lag het aantal slachtoffers per brand ruim onder de 10.000 dieren. In 2011 is dit aantal meer dan verdubbeld tot gemiddeld ruim 21.000 dieren. Veel branden ontstaan in de enorme luchtinstallaties die nodig zijn om het binnenklimaat van megastallen te regelen", aldus Wakker Dier in een 'brandbrief' aan Bleeker. Hierin wordt de staatssecretaris opgeroepen de aanbevelingen uit het onlangs verschenen rapport 'Branden in Stallen' van LTO en de Dierenbescherming in regelgeving om te zetten.

Reageer op dit artikel