nieuws

Consumentenbond kritisch op openheid adviseurs

Archief

Openheid in de financiële sector over de verdiensten is nog ver te zoeken, stelt de Consumentenbond, die onlangs bij 1.400 hypotheekadviseurs navraag deed naar de kosten voor advies en bemiddeling bij hypotheken. Slechts 154 werkten aan dat onderzoek mee. De bond roept de sector op niet langer zijn kop in het zand te steken en nu eindelijk open te zijn over de kwaliteit én de prijs van hun adviezen. “Daar hebben consumenten wettelijk recht op.”

Consumentenbond kritisch op openheid adviseurs

De 154 tussenpersonen bogen zich over een hypotheekadvies en -bemiddeling voor de fictieve Pim en Lia, die een hypotheek van € 350.000 willen; dat is 110% van de waarde van hun woning. Het stel kiest voor 50% bankspaarhypotheek en 50% aflossingsvrij, met een rentevastperiode van 10 jaar, inclusief een overlijdensrisicoverzekering. De Consumentenbond vroeg de tussenpersonen hoeveel tijd ze nodig dachten te hebben voor een advies aan Pim en Lia: gemiddeld kwamen zij uit op 24 uur. De gemiddelde vergoeding voor de advieskosten bedroegen bij een vast bedrag € 2.800, bij advies op uurbasis € 122 per uur dus € 2.900 in totaal en op provisiebasis € 3.000.
In de campagne 'Begrijp je geld?! Weet waar je voor tekent' vraagt de Consumentenbond van consumenten aandacht voor de kosten van een hypotheekadvies en de redelijkheid daarvan. "Na jaren van schandalen met torenhoge provisies brengen veel financieel adviseurs, vooruitlopend op het wettelijk provisieverbod in 2013, op een andere manier geld in rekening voor hun diensten, namelijk via een uurtarief, abonnement of vast bedrag", zo stelt de bond.

Reageer op dit artikel