nieuws

Britse verzekeraars betalen voor speciale politie-eenheid

Archief

In diverse Europese landen zijn discussies gaande over fraude bij verzekeringen. In het Verenigd Koninkrijk gaan de verzekeraars over tot het financieren van een politie-eenheid, die zich louter gaat bezighouden met verzekeringsfraude.

 

Leden van het Britse Verbond van Verzekeraars (ABI) doneren meer dan _ 10 mln aan de eenheid, die daarmee de komende drie jaar verzekeringsfraude te lijf moet gaan. Het team zal uit 35 mensen gaan bestaan. "Ik twijfel er niet aan dat dit de verzekeringsindustrie miljarden gaat besparen", zegt een politiechef.

 

Onlangs werd bekend dat de Britse autoverzekeraars in 2010 een verlies hebben geleden van _ 2,3 mld. De ‘combined ratio’ lag gemiddeld boven 120%. Deze week werd bekend dat de cijfers van de Lloyd’s autoverzekeraars nog slechter zijn. Daar schommelt de verhouding tussen kosten en schade versus premie-inkomsten tussen 130% en 200%.

 

Duits bedrog

In Duitsland schatten experts de omvang van de fraude in op 10% van alle schadeclaims. Een recent onderzoek onder duizend Duitsers wijst uit dat 20% bedrog van een verzekeringsmaatschappij als een onschuldig vergrijp ziet. Dat beeld is gelijk verdeeld over leeftijden, geslacht en regio’s. In de enquête gaf 4% toe zelf in de afgelopen vijf jaar nog verzekeringsfraude te hebben gepleegd; nog eens 7% zei in familie- of vriendenkring mensen te kennen die dat hebben gedaan. Volgens GDV, het Duitse Verbond van Verzekeraars, komt fraude bij verzekerden met een eigen risico veel minder vaak voor.

 

Spanje

In Spanje zijn twee op de honderd autoclaims frauduleus, zegt een van de marktleiders, Línea Directa. De verzekeraar achterhaalde vorig jaar ruim 13.000 fraudegevallen.

 

Reageer op dit artikel