nieuws

BNP Paribas laat gedragscode los voor NHG-hypotheken

Archief

BNP Paribas Personal Finance, dat vorig jaar is uitgegroeid tot de vierde hypotheekaanbieder van ons land, gaat vanaf maandag voor hypotheekaanvragers die in aanmerking komen voor NHG weer de daarbij behorende acceptatienormen hanteren. Daarmee wijkt de bank af van de lijn van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), die eerder stelde dat de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) ook voor NHG-hypotheken de norm moet zijn.

BNP Paribas laat gedragscode los voor NHG-hypotheken

De GHF-normen zijn sinds 1 augustus strenger dan die van de NHG, waardoor onder meer het maximaal te lenen bedrag wordt ingeperkt. Minister De Jager (Financiën) liet afgelopen week echter weten dat wat hem betreft de gedragscode niet hoeft te worden toegepast op NHG-hypotheken, op voorwaarde dat er een "solide dossier" is. "Naar onze mening is de consument gebaat bij een mogelijkheid van NHG voor hun hypotheek. Daarbij in overweging nemende dat er sprake is van 2% meer aan loan to value zien wij geen extra gevaar voor de consument. Wel zullen wij de NHG-aanvragen afhandelen als een explain-situatie binnen de gedragscode. Wij zullen zaken afwijzen waarbij de extra 2% gebruikt gaat worden voor het aflossen van andere schulden of box 3-bestedingen", zo licht BNP Paribas-directeur Reinier van Fulpen toe.
"Het eerste schaap is hiermee over de dam, dat er maar vele mogen volgen", zo reageert de Vereniging Eigen Huis, die banken al had opgeroepen soepeler met NHG-aanvragen om te gaan. "Wij hebben de stellige indruk dat de werkelijke reden om de NHG-regels collectief te negeren, het beperken van de concurrentie is."

Reageer op dit artikel