nieuws

BKR meldt toename aantal wanbetalers

Archief

Het eerste half jaar van 2011 heeft een flinke stijging laten zien van het aantal kredietnemers dat niet meer aan de betalingsafspraken kan voldoen.

 

Na een aanzienlijke groei van dit percentage in 2009 en een periode van stabilisatie in 2010, groeide het aantal ‘wanbetalers’ de afgelopen zes maanden met 0,6% naar 7,2 %.

 

Dat meldt het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel op basis van een ‘kredietbarometer’, die twee keer per jaar de trends en ontwikkelingen in het betalingsgedrag van Nederlandse kredietnemers laat zien. "Geheel onverwacht is die stijging niet", zegt BKR-directeur Peter van den Bosch. "Er is een aanzienlijke toename in de vraag naar schuldhulpverlening en ook de incassobranche signaleert een forse groei in het aantal wanbetalers. Nu zien we dat deze trend zich ook in kredietsector voordoet."

 

Schuldenregistratie

BKR is een voorstander van integrale schuldenregistratie in de vorm van een Landelijk Informatie Systeem Schulden (LIS), dat op dit moment onderwerp is van politieke discussie. "Berekeningen geven aan dat het bij de echte probleemgevallen, mensen die op meerdere terreinen betalingsachterstanden hebben, om 300.000 mensen gaat", aldus Van den Bosch.

 

Reageer op dit artikel