nieuws

Bank geïrriteerd door NHG

Archief

Banken houden vast aan de eigen gedragscode voor hypotheken, die vandaag van kracht gaat. Dat consumenten meer geld kunnen lenen voor een woning onder NHG noemen ze ongewenst. Wat de banken betreft moet minister De Jager (Financiën) de NHG-norm gelijk trekken met de eigen verscherpte code, zo meldt de Telegraaf van vandaag.

Bank geïrriteerd door NHG

De krant meldt dat volgens de nieuwe regels voor hypotheken mensen vanaf vandaag nog maximaal 50% van de waarde van de woning aflossingsvrij kunnen lenen. Ook mag de lening nog maximaal 106% van de aankoopwaarde van het huis bedragen. Onder NHG kan er tot 108% worden geleend. Daarnaast geldt dat onder de NHG-normen een ruimere mogelijkheid bestaat voor het meefinancieren van verbouwingskosten.
"Dat consumenten meer kunnen lenen volgens de NHG vinden wij onverstandig. Hypotheekverstrekkers hanteren juist deze strengere regels omdat zij de noodzaak zien om consumenten te beschermen tegen overkreditering” zegt Anneloes van Ulden van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). "Bij NHG kan bijvoorbeeld een nieuwe keuken volledig worden meegefinancierd, terwijl dit misschien helemaal geen bijdrage levert aan de waardeverhoging van de woning. De banken zullen de NHG-norm van 108% terzijde leggen en maximaal 106% financieren.”
(De Telegraaf pag. 13)
 
Zie ook:
 
Over en uit met de aflossingsvrije hypotheek
(Trouw, pag. 9)
 
Een eigen woning zit er nog wel in, de luxe keuken wordt onbetaalbaar
(NRC, zaterdag 30 juli, pag. 4 en 5)
 
Verzekeringsnieuws zaterdag in de media:
 
Te snel nee op claim reisschade
(De Telegraaf, zaterdag 30 juli, pag 1)
 
Claimindustrie pikt graantje mee op Schiphol
(Het Parool van zaterdag 30 juli, pag. 24)
 
Eerlijk over Koersplan
(De Telegraaf van zaterdag 30 juli, pag. 213)

Reageer op dit artikel