nieuws

Aegon past nieuwe gedragscode als laatste toe op NHG-leningen

Archief

Eigen Huis gaat

 

om opheldering

 

vragen bij NMA

 

Geldgevers gaan de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) hanteren voor leningen met hypotheekgarantie (NHG). Aegon heeft dat besluit als laatste genomen, naar verluidt onder druk van andere geldgevers. Dat is voor de Vereniging Eigen Huis reden om een brief te sturen naar de NMA.

 

Over de nieuwe gedragscode, die sinds 1 augustus geldt, was eerder onduidelijkheid gerezen omdat de richtlijnen scherper zijn dan de normen van de NHG. Zo kan volgens de GHF-norm maximaal 106% van de woningwaarde worden geleend; bij de NHG-norm is dat 108%. De vraag was welke normen geldgevers zouden gaan hanteren voor NHG-aanvragen. Omwille van de eenduidigheid heeft bankenvereniging NVB ervoor gekozen in alle gevallen de GHF te hanteren; ook het Verbond van Verzekeraars volgt die lijn.

 

Alleen Aegon was niet van plan om per 1 augustus de NHG-regels buitenspel te zetten, wat op bijval kon rekenen van Eigen Huis. Die vindt namelijk dat het met de nieuwe gedragscode voor starters onmogelijk wordt om woningverbetering in de hypotheek mee te financieren. "Het gevaar dreigt daardoor ook dat het gat in de financiering wordt opgevuld met duurdere en meer risicovolle kredieten", waarschuwt de vereniging. "We roepen alle hypotheekverstrekkers op voor hypotheken die onder NHG vallen, de bestaande NHG-normen toe te passen. Zoals ze tot op heden eigenlijk altijd gedaan hebben. Dit is niet alleen in het belang van hun klanten die op goede gronden verantwoord willen kopen, maar ook van groot belang voor het functioneren van de woningmarkt."

 

Door de pomp

Op 2 augustus liet Aegon aan Eigen Huis weten ook de GHF-norm te gaan volgen voor alle hypotheekaanvragen. "Na de berichtgeving in de pers heeft Aegon ons benaderd met de mededeling dat de geldverstrekker haar automatiseringssystemen aanpast", zegt VEH-directeur Rob Mulder. "Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat Aegon onder druk van de andere geldverstrekkers door de pomp gaat", voegt hij daar enigszins cynisch aan toe. De belangenvereniging van huizenbezitters zal de NMA benaderen met de vraag of een dergelijke druk op één dissidente marktpartij niet in strijd is met de Mededingingswet. Daarnaast verzoekt VEH minister De Jager van Financiën de banken op hun gedrag aan te spreken. "De Jager heeft eerder aangegeven dat de NHG-regels op het NHG-segment kunnen wordt toegepast."

 

Reageer op dit artikel