nieuws

Zorgautoriteit steunt beleid borstkanker CZ

Archief

Zorgverzekeraars mogen ziekenhuizen uitsluiten bij het inkopen van zorg. Voorwaarde is wel dat voor consumenten duidelijk is op welke criteria de verzekeraars zich baseren. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) besloten, na een klacht van de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen.

Zorgautoriteit steunt beleid borstkanker CZ

De ziekenhuizen hadden bezwaar gemaakt tegen het inkoopbeleid van zorgverzekeraar CZ. Die publiceerde vorig jaar een lijst van ziekenhuizen waar wel en waar geen borstkankerzorg wordt ingekocht. CZ hanteerde als richtlijn het aantal uitgevoerde operaties. Hoe vaker een ziekenhuis een behandeling uitvoerde, hoe beter dat in de ogen van CZ presteerde. De ziekenhuizen vinden die richtlijn willekeurig en misleidend en dienden een klacht in.
De Zorgautoriteit kiest de kant van de zorgverzekeraar en noemt het een goede zaak om zorg selectief in te kopen. Dat beleid houdt zorgaanbieders scherp en leidt tot een hogere kwaliteit, aldus de Zorgautoriteit.
CZ heeft het inkoopbeleid gebaseerd op informatie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, en dat is volgens de NZa voldoende.
De NZa ziet net als CZ volume als een indicatie voor kwaliteit. Bovendien is die norm voor consumenten makkelijk vergelijkbaar.
Uit een onderzoek dat de patiëntenorganisatie NCPF gisteren publiceerde, blijkt evenwel dat het voor patiënten vaak onduidelijk is waarom hun zorgverzekeraar een bepaalde aanbieder wel of niet contracteert. Van de ondervraagden zegt 84% die informatie wel te willen hebben.
(Het Financieele Dagblad, pag. 4)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Pensioenfondsen blijven gelijk op niveau
(FD, pag. 13)
 
Dekking pensioenfondsen loopt licht terug
(Volkskrant, pag. 19)

Reageer op dit artikel