nieuws

Freo geeft sjoemelaars uitbrander

Archief

Bankafschriften vervalsen, sjoemelen net loonstrookjes, alimentatie verzwijgen en geld opnemen terwijl de aanvrager is overleden. Het zijn de meest gebruikte trucs om een lening los te krijgen of niet terug te hoeven betalen, constateert kredietverstrekker Freo.

 

De Rabobank-dochter zegt de vervalsers en sjoemelaars met identiteitcheckers te ontmaskeren en wijst hen op de gevolgen van hun daden.

 

"Fraudeurs vallen altijd door de mand", stelt riskmanager Guido Kersten van Freo. "Wij hebben een speciaal team dat specifiek getraind is om vervalste gegevens te achterhalen." De meest voorkomende vorm van vervalsingen zijn gemanipuleerde loonstrookjes of bankafschriften. "Maat het is zelfs een keer voorgekomen dat iemand zijn eigen dood in scène zette om zijn lening maar niet te hoeven terugbetalen", aldus Kersten. "Mensen beseffen vaak niet de gevolgen van dit soort vervalsingen. Financiële instellingen zijn verplicht aangifte te doen van valsheid in geschrifte. Banken en verzekeraars doen in dat geval minimaal acht jaar geen zaken meer met de vervalser. Dat wil je echt koste wat kost voorkomen."

 

Reageer op dit artikel