nieuws

Adfiz gaat aov’s rangschikken

Archief

Omdat er "te veel onduidelijkheid over de rechten van klanten bij een aov" is, gaat Adfiz na de zomer "duidelijkheid scheppen in het veld van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen". Daartoe worden producten van aov-verzekeraars geclassificeerd op acht "cruciale kenmerken".

 

Doel is adviseurs en consumenten te helpen in de keuze van de juiste verzekering. "Een verantwoorde keuze van een product en een juiste verwachting over de dekking kan veel toekomstige teleurstellingen en rechtszaken voorkomen", meent Adfiz. Volgens de intermediairorganisatie is op dit moment sprake van "een aanhoudend aantal uitspraken van rechtbank en hof met betrekking tot de interpretatie van de voorwaarden van een aov". De onvrede komt vrijwel altijd voort uit het ontbreken van een recht op uitkering, "in veel gevallen niet veroorzaakt door algemeen gebruikte uitsluitingen zoals overmatig alcoholgebruik, opzet of grove schuld, maar door productvarianten en onduidelijkheden in de voorwaarden van verzekeraars".

 

De acht cruciale kenmerken van een aov zijn volgens Adfiz: het arbeidsongeschiktheidscriterium (beroep, passend of gangbaar), type verzekering (schade of sommen), inkomenscorrectie, de vast te stellen ao-oorzaken, contra-expertise, jaarlijks onderhoud en de in- en uitloopregeling. "Bestaande vergelijkingssoftware geeft op dit moment onvoldoende inzicht in de uitwerking hiervan." Adfiz zal aov’s op basis van deze voorwaarden "helder en duidelijk herkenbaar gaan classificeren".

 

Reageer op dit artikel