nieuws

Brussel onderzoekt kartels in maritieme verzekeringen

Archief

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar mogelijk misbruik van de EU-mededingingsregels in de maritieme verzekeringssector.

 

Het onderzoek spitst zich toe op bepaalde overeenkomsten tussen de leden van de International Group of P&I Clubs (IG), die met z’n dertienen goed zijn voor het verzekeren van 93% van alle zeevracht.

 

Volgens de commissie zijn er aanwijzingen dat deze overeenkomsten concurrentieverstoringen veroorzaken, waar commerciële verzekeraars en andere onderlinge P&I-verzekeraars de dupe van kunnen zijn.

 

In het kader van de IG zijn twee verschillende overeenkomsten van kracht: de International Group Agreement en de Pooling Agreement, die richtlijnen bevatten voor de onderlinge verdeling van schadeclaims, de gezamenlijke herverzekering en de contractuele relaties tussen de P&I Clubs en hun leden (de rederijen). Deze overeenkomsten vallen niet automatisch onder de nieuwe groepsvrijstelling voor de verzekeringssector die in april in werking trad, omdat het betrokken marktaandeel het plafond van 20%-25% ruimschoots overschrijdt.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.