nieuws

Affectieschade bij geweld via omweg toch vergoed

Archief

Minister Hirsch Ballin van Justitie wil door middel van een wijziging van de Wet schadefonds geweldsmisdrijven echtgenoten, partners en familieleden van een slachtoffer van een misdrijf toch het recht geven op een schadevergoeding, meldt de Staatscourant. In het voorjaar verwierp de Eerste Kamer nog het aparte wetsvoorstel affectieschade, uit angst voor het ontstaan van een claimcultuur.

Affectieschade bij geweld via omweg toch vergoed

Het wetsvoorstel zou naasten van slachtoffers van een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf recht geven op een schadevergoeding van de daders. Op verzoek van de Tweede Kamerfractie van de PvdA zal Hirsch Ballin nu aan de Wet schadefonds geweldsmisdrijven een artikel toevoegen, waardoor naasten bij dit fonds een claim kunnen indienen voor immateriële schade als gevolg van een geweldsmisdrijf. Het schadefonds fungeert als vangnetvoorziening in geval daders niet aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.