nieuws

Europese koepels: melden provisie hoeft niet actief

Archief

Bipar en Ferma, twee Europese belangenorganisaties voor tussenpersonen en riskmanagers, vinden dat het intermediair bij zakelijke verzekeringen niet actief aan klanten hoeft te melden wat de verdiensten zijn bij de totstandkoming van een polis.

 

De aard van hun beloning (fee of provisie) moeten zij wel melden. Volgens Bipar en Ferma dient het intermediair twee belangen: dat van de verzekeraar en dat van de klant.

 

Het ‘protocol voor transparantie’ is ondertekend door de beide voorzitters: Jaap Meijers (van tussenpersonenorganisatie Bipar) en Peter den Dekker (van riskmanagerskoepel Ferma). Volgens hen moet het intermediair desgevraagd aan klanten het bedrag van de beloning (of de basis waarop dat gebaseerd is) melden, dat gemoeid is met de bemiddeling en dienstverlening rond een verzekeringscontract.

 

Geen probleem

Van andere betalingen van een verzekeraar aan een intermediair zou alleen in algemene zin iets verteld hoeven te worden, als de klant daarom vraagt tenminste. Actief moet verteld worden wat de aard van de dienstverlening is en welke beloningsvorm(en) daarbij worden gehanteerd.

 

In het protocol zeggen Bipar (met o.a. Adfiz als lid) en Ferma (met Narim als lid) ook expliciet dat het intermediair een belangrijke rol speelt bij verzekeringscontracten en zowel de verzekeraars assisteert als het belang van klanten dient. Dat kan tot belangenconflicten leiden, zo onderkennen zij. "Als het intermediair daar transparant over is, is dat, zoals in elke economische activiteit, geen probleem."

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.