nieuws

Focwa plaatst vraagtekens bij verzekeringsparadox

Archief

Focwa Specialisten is van mening dat er voldoende concurrentie is tussen verzekeraars en zich daarom op de markt voor autoverzekeringen geen verzekeringsparadox voordoet.

 

De branchevereniging voor onder andere de autoruitherstelbranche schrijft dit in een brief aan minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Een uitzending van Tros Radar over het onderwerp was onlangs aanleiding voor Kamervragen.

 

Focwa Specialisten heeft deze casus voorgelegd aan hoogleraar Micro-economie Maarten Janssen, verbonden aan de Universiteit van Wenen en tot voor kort consultant bij Carglass. Hij ontkent het bestaan van de verzekeringsparadox niet, maar is van mening dat het effect van de paradox verdwijnt door concurrentie tussen verzekeraars. Omdat in de praktijk geen paradox zou bestaan vanwege de concurrentie tussen verzekeraars hoeft die volgens Janssen ook niet verder te worden onderzocht. Een artikel van zijn hand over dit onderwerp verschijnt binnenkort in het gezaghebbende vakblad Economisch Statistische Berichten (ESB).

 

"Dat wetenschappers met elkaar van mening verschillen is natuurlijk niks nieuws. Alleen zo komen we vooruit. Maar ik ben het niet met Janssen eens dat door concurrentie tussen verzekeraars de paradox verdwijnt", reageert Jeroen Hinloopen, eveneens hoogleraar economie en de geestelijk vader van de verzekeringsparadox. "Dat zou namelijk impliceren dat door concurrentie de schadelast alsmaar zou dalen, op zoek als verzekeraars zijn naar goedkopere schadeherstellers. Dat beeld zien we in de praktijk vaak niet." Hinloopen gaat verder empirisch en experimenteel onderzoek doen naar de paradox, zo kondigt hij aan. Zie ook het interview met Hinloopen op pag. 8 t/m 10 in AM 21.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.