nieuws

DNB pleit voor hogere NHG-premie

Archief

Als het aan toezichthouder DNB ligt, wordt de premie voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) verhoogd. Mede door de tijdelijke verhoging van de NHG-grens tot € 350.000 is de garantieregeling niet meer kostendekkend, zo stelt DNB in het Overzicht Financiële Stabiliteit.

DNB pleit voor hogere NHG-premie

De NHG dekt een eventuele restschuld bij gedwongen verkoop van een woning. De premie die huizenkopers betalen, bedraagt 0,55% van de hypotheeksom. "Ruim 80% van de nieuw verstrekte hypotheken valt nu onder deze garantie. Dit beperkt de risico's voor het bankwezen en huishoudens, maar zorgt tegelijkertijd voor een verstorende werking op de huizenmarkt", vindt de toezichthouder. "Huizenbezitters kunnen door de overheidsgarantie de risico's van het sluiten van een hypotheek onderschatten. Daarnaast heeft de garantie alleen betrekking op het annuïtaire deel van de hypotheek, iets wat mogelijk niet alle partijen zich realiseren. Een verhoging van de premie die hypotheeknemers voor deze garantie betalen naar een meer kostendekkend niveau zou deze verstoring tegengaan. Dit helpt tevens om het risico te beperken dat restclaims voor rekening van de overheid komen."

Reageer op dit artikel