nieuws

TNO-portefeuille belangrijke bron van ellende Cinjee/ASR

Archief

De in 2008 gekochte portefeuille van Duymel Assurantiën in Den Haag blijkt een groot struikelblok te vormen in de relatie tussen Cinjee en ASR. De verzekeraar heeft de portefeuille veel te mooi voorgesteld.

 

In die portefeuille was een oververtegenwoordiging te vinden van personeelsleden van onderzoeksinstituut TNO. Gesteund door een aantrekkelijk mantelcontract met ASR zaten er 5.000 autoverzekeringen voor TNO-medewerkers in. Tijdens de aankoop liet Cinjee zich vertegenwoordigen door portefeuillemakelaar Cisco Barao. Hij kreeg van ASR te horen dat het "een uitstekende portefeuille" was. Een schadepercentage van 45% werd gemeld; begin 2009 kreeg Cinjee een schaderatio van 42,8% door.

 

De Duymel-portefeuille, inmiddels overgezet naar het volmachtbedrijf van Cinjee, blijkt in de praktijk echter een schaderatio van 70% te hebben. Hoewel dat voor een autoportefeuille niet extreem hoog is, zegt Cinjee er wel onaangenaam door te zijn verrast.

 

In waan gelaten

Cinjee zegt in zijn financiële berekeningen telkens te zijn uitgegaan van een schaderatio van 50%. Nu dat niet correct blijkt, is er een liquiditeitstekort van _ 1 mln ontstaan. Het Sliedrechtse familiebedrijf verwijt ASR nooit een correctie op dat uitgangspunt te hebben aangegeven. "Wij waren een beginnend volmachtkantoor en ASR heeft daar veel ervaring mee. Accountmanager Cok Blom en de rest van ASR heeft ons altijd in de waan gelaten dat 50% het gemiddelde schadepercentage is." Cinjee voelt zich verkeerd geadviseerd en onvoldoende begeleid. Het kantoor vermoedt dat ASR vaker verkeerde schadecijfers heeft afgegeven en doet daar nu onderzoek naar.

 

Met de wetenschap van nu zegt Cinjee te veel te hebben betaald voor de Duymel-portefeuille. Destijds ontving de toen 59-jarige Duymel-oprichter Paul van der Geest _ 2,25 mln: het resultaat van een vermenigvuldiging van de doorlopende provisie met de factor 4,1. Cinjee vindt dat een factor 3,6 meer op z’n plaats was geweest en claimt op basis daarvan een schadepost van _ 275.000.

 

Reageer op dit artikel