nieuws

Fiscale ingreep drukt omzet uitvaartverzekeraars

Archief

Beloningsregels

Ondanks de fiscaal gedreven terugval in koopsompremies betitelt Monuta 2009, net als 2008, nog als een recordjaar. De Apeldoornse maatschappij verwacht echter dat de nieuwe aanwas qua aantallen verzekerden en verzekerd kapitaal in 2010 lager zal uitvallen. Ook dit keer lijkt de vraag naar uitvaartverzekeringen niet in hoofdzaak door de klant zelf te worden bepaald, maar door opnieuw een externe factor.
 
Viel in 2009 de fiscale stimulans weg, vanaf 1 januari 2010 gelden verscherpte beloningsregels voor het bemiddelen van uitvaartpolissen. Zo zijn omzetbonussen verboden en moet de provisie expliciet vermeld worden aan de klant. "Door BGFO II is het adviseren van uitvaartverzekeringen voor de verkoopgedreven intermediairs minder aantrekkelijk geworden", concludeert Monuta. Feiten staven die stelling: de grootste bemiddelingsorganisaties in uitvaartpolissen, CFP Group (Almere) en Vitaela (Breda), hebben hun activiteiten volledig gestaakt.
 
Ondermaatse kwaliteit
Een voordeel dat kleeft aan deze ontwikkeling is dat de uitvaartverzekeraars zich iets minder zorgen hoeven te maken over de kwaliteit van hun productie. In 2008 sprak Dela als eerste openlijk zijn bezorgdheid uit over de kwaliteit van de polisverkoop door assurantietussenpersonen; het verval in de portefeuille was veel te hoog. Dela zegde later dat jaar de samenwerking op met kantoren met "ondermaatse kwaliteit".
 
Verder schrijft de Eindhovense maatschappij geen polissen meer uit voor kantoren die klanten bij het sluiten van een uitvaartpolis allerhande cadeaus in het vooruitzicht stellen, zoals koffiezetapparaten en televisietoestellen. Andere uitvaartreuzen als Monuta en Yarden hebben dit voorbeeld gevolgd. Toch ondervond Yarden in 2009 nog de nodige problemen. "Niet alle tussenpersonen vinden het vanzelfsprekend om conform overeenkomst retourprovisie te betalen op geroyeerde polissen", zo stelde men in Almere vast.
 
Marktaandeel
Ondanks een omzetdaling van ruim 3% blijft Dela de onbetwiste marktleider op uitvaartgebied. Het marktaandeel van 41% is vertekend, omdat in de brutopremie ook de winstdeling van € 62,1 mln (als koopsom) is opgenomen. Bovendien haalt Dela zo'n € 30 mln uit België. Het reële marktaandeel ligt derhalve op 32%.
 
De premieomzet (€ 11,3 mln) van Dela Uitvaartzorg, de voormalige joint venture met RVS, is bij het cijfer van Dela inbegrepen. Dela heeft het aantal verzekerden in 2009 met afgerond 20.000 zien stijgen tot ruim 2,9 mln. Daarvan hebben er 20.000 (was 14.000) de Belgische nationaliteit.
 
Het aantal verzekerden nam bij Monuta met 8% toe tot 1,1 mln. Monuta krikt het marktaandeel op tot 20%, daarmee de afstand vergrotend tot het krimpende Yarden en Axent en Ardanta. De laatste is aan een opmars bezig, meldt moederbedrijf ASR. Het marktaandeel zou in 2010 zijn gegroeid naar 17%. De overdracht van een ASR-portefeuille begrafenisverzekeringen heeft daaraan bijgedragen, maar ook de verkoopcijfers zijn flink gestegen. "Ondanks een strikter tussenpersonenbeleid is de groei binnen het intermediair enorm", meldt Ardanta.
 
Jojo
Nivo Uitvaart handhaaft zich op de 6e plaats. Zusterbedrijf Uzet ziet de omzet door de dip in koopsommen echter meer dan halveren. Toch blijft Uzet nog in de top-10. Daaruit valt de jojoënde maatschappijen PC Hooft en Facultatieve weg. Bij PC Hooft groeide de premieomzet in 2008 bijvoorbeeld nog van € 4,2 mln naar € 9,2 mln, om in 2009 nog veel harder in te zakken.
 
De veel stabielere maatschappijen Twenthe en Algemeen Belang Groningen klimmen daardoor op de ranglijst. Algemeen Belang spreekt van "een uitstekend jaar" en hoopt in 2010 de grens van 40.000 polissen te passeren. Twenthe nam in het verslagjaar onder meer de portefeuille (4.000 verzekerden) over van de Onderlinge Uitvaartmaatschappij Bedum. Twenthe telt circa 70.000 verzekerden.
 
Progressie
De grootste progressie op de ranglijst laat Hooghenraed zien, een label van de Baarnse verzekeringsgroep Conservatrix/Nuvema. NorthWest gaat in het kielzog mee. De opmars van NorthWest zal in 2010 worden doorgetrokken; de prognose is € 1,5 mln premie. NorthWest werd in 2008 gekocht door het trio Roland Veenhuizen, Maarten Snels en Geert Kerpel, de mensen achter inmiddels niet meer actieve Almeerse bemiddelingsbedrijven als CFP Group.
 
Andere opmerkelijke bewegingen op de uitvaartranglijst maken HDB Assen, Securitas (door eigenaar Ton Rombouts inmiddels verkocht aan Nuvema) en de Eerste Algemene Nijkerk. Het betreft tot drie keer toe premiedalingen van 60% of meer.
 
Onderaan de lijst staat Draagt Elkanders Lasten Hoogeveen. De maatschappij heeft niet opgehouden te bestaan, maar heeft de jaarcijfers nog altijd niet ingediend bij toezichthouder DNB.
 
Solvabiliteit
Na de dieprode cijfers van 2008, toen de uitvaartverzekeraars gezamenlijk een jaarverlies van € 189 mln moesten slikken, zijn de resultaten in 2009 hersteld. Dela rapporteert zelfs het beste jaar ooit. Dankzij de gestegen aandelenkoersen komen de veertig uitvaartverzekeraars gezamenlijk tot een jaarwinst van € 212 mln. Slechts vijf maatschappijen komen nog niet uit de rode cijfers, waaronder Nuvema, zuster Hooghenraed en NorthWest.
 
Mede door de overwegend goede jaarcijfers zit het met de solvabiliteit van de uitvaartverzekeraars wel snor. De totale marge is 517%: vijftien procentpunten meer dan ultimo 2008. Wezep en Omstreken en GUV hebben een einde gemaakt aan hun insolvabiliteit, zodat eind 2009 geen enkele uitvaartverzekeraar een solvabiliteitsmarge heeft die minder is dan 100%.

Reageer op dit artikel