nieuws

Assurantiebelasting naar 9,5%

Archief

Het nieuwe kabinet van CDA en VVD wil de assurantiebelasting per 1 januari volgend jaar gaan verhogen van 7,5% naar 9,5%, zo valt te lezen in het regeerakkoord. Burgers gaan 75% van de lasten dragen; de rest komt voor rekening van bedrijven.

 

Concreet betekent dat een extra lastenverzwaring voor burgers van _ 190 mln; de stijging kost bedrijven _ 60 mln. Een hogere assurantiebelasting was niet opgenomen in de verkiezingsprogramma’s van VVD, CDA en ‘gedoogpartij’ PVV. Alleen PvdA en GroenLinks wilden het tarief opschroeven (naar 19%).

 

In maart 2008 werd de assurantiebelasting voor het laatst verhoogd: de stijging bedroeg toen 0,5%. De heffing op schadeverzekeringen was vorig jaar goed voor _ 884 mln aan overheidsinkomsten. In de EU varieert de assurantiebelasting van 0% tot boven de 22%. In het Verenigd Koninkrijk is dit jaar besloten de heffing te verhogen van 5% naar 6%.

 

27% hoger

Adfiz wil nog geen definitief standpunt innemen over de voorgenomen verhogen. "Wel constateren we dat de belasting hiermee bijna 27% hoger wordt. Twaalf jaar lang is de assurantiebelasting ongemoeid gebleven; vervolgens is het tarief met 0,5% opgetrokken om de kosten van het banksparen te compenseren en nu wordt het verzekeringsproduct weer 2% duurder voor de klant. Het lijkt erop dat de assurantiebelasting ontdekt is als een mogelijkheid om de begroting sluitend te krijgen."

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.