nieuws

Assurantiebelasting gaat omhoog

Archief

Het nieuwe kabinet van CDA en VVD wil de assurantiebelasting per 1 januari volgend jaar met 2% gaan verhogen tot 9,5%, zo valt te lezen in het regeerakkoord. Burgers gaan 75% van de lasten dragen; de rest komt voor rekening van bedrijven.

Assurantiebelasting gaat omhoog

Concreet betekent dat een extra lastenverzwaring voor burgers van € 190 mln; de stijging kost bedrijven € 60 mln. Een hogere assurantiebelasting was niet opgenomen in de verkiezingsprogramma's van VVD, CDA en 'gedoogpartij'  PVV. Alleen PvdA en GroenLinks wilden het tarief opschroeven (naar 19%).

In maart 2008 werd de assurantiebelasting voor het laatst verhoogd: de stijging bedroeg toen 0,5%. De heffing op schadeverzekeringen was vorig jaar goed voor € 884 mln aan overheidsinkomsten. In de EU varieert de assurantiebelasting van 0% tot boven de 22%. In het Verenigd Koninkrijk is dit jaar besloten de heffing te verhogen van 5% naar 6%.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.