nieuws

Vragen AFM en DNB zorgden voor verkoopverbod Quantum

Archief

Het verkoopverbod dat Quantum Leben in augustus van de Liechtensteinse toezichthouder FMA opgelegd kreeg, was een indirect gevolg van vragen die over de overlijdensrisicoportefeuille waren gesteld door DNB en AFM. De verkoop van risicoverzekeringen in ons land, die loopt via TAF, zou goed zijn voor de helft van de totale Quantum-omzet.

Vragen AFM en DNB zorgden voor verkoopverbod Quantum

Quantum mag inmiddels weer polissen sluiten nu het eigen vermogen weer op een voor de FMA acceptabel niveau is gebracht. De maatschappij stelde in een mededeling aan relaties "volledig verrast" te zijn door de maatregel, omdat de solvabiliteit 128% bedroeg en van liquiditeitsproblemen geen sprake was."

Hoewel DNB laat weten dat Nederlandse toezichthouders geen invloed hebben op een verkoopverbod of de opheffing daarvan, stelde Quantum-directeur Werner Meissl tegenover het Duitse Fonds Professionell dat "een verzoek uit Nederland" de aanleiding is geweest voor de FMA-maatregel. "De plaatselijke toezichthouder op het intermediair had twijfels over het overlijdensrisicoverzekeringsbedrijf." De AFM wil niet bevestigen of ontkennen dat vanuit Nederland contact is opgenomen met de FMA. "Maar het is logisch dat er contact is tussen toezichthouders over verzekeraars die over de grens werkzaam zijn en dat er wel eens vragen worden gesteld."

Reageer op dit artikel