nieuws

Verweer van Afab bij rechtbank: ‘slechts hulppersoon van Aegon’

Archief

De rechtbank Utrecht heeft Afab Geldservice veroordeeld tot het vergoeden van 80% van de schade die een klant heeft geleden na het aangaan van een aandelenleaseovereenkomst.

 

De uitspraak ziet toe op een kredietovereenkomst van begin 2002. Met _ 32.500 van Amev Financieringen werden toen onder meer kredieten (ter grootte van _ 12.500) bij Fortis Bank en Rabobank afgelost. Afab wees bij die gelegenheid met wervende teksten op een aandelenleaseproduct van Aegon. Die werd even later ook gesloten (RenteRetour Vliegwiel) en vijf jaar later na een inleg van _ 13.200 beëindigd tegen uitbetaling van _ 2.200.

 

Voor de rechter verweerde Afab zich tevergeefs door zich "hulppersoon van Aegon" te noemen en de adviesrol af te doen als "opmerkzaam gemaakt" op een product. De rechtbank vindt dat Afab zich niet heeft gedragen als louter aanbrenger (cliëntenremisier), maar als financieel adviseur. In die rol is het bedrijf tekortgeschoten. Afab moet 80% van de schade vergoeden, omdat de klant deels eigen schuld wordt toegedicht. Omdat die al een schikking met Aegon had getroffen (_ 4.000) resteert een compensatie van bijna _ 4.200.

 

Reageer op dit artikel