nieuws

Opnieuw Kamervragen over hypotheekmarkt

Archief

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk heeft minister De Jager (Financiën) naar aanleiding van een onderzoek van de Consumentenbond en het Vara-programma Kassa vragen gesteld over de wijze waarop geldverstrekkers de hypotheekrente berekenen.

Opnieuw Kamervragen over hypotheekmarkt

In Kassa kwam een onderzoek van de Consumentenbond aan de orde waaruit blijkt dat de opslag op de hypotheekrente gemiddeld genomen gelijk blijft of stijgt. Op een tien jaar rentevaste hypotheek zou de marge nu gemiddeld ruim 2 procentpunten bedragen; op de variabele rente zou die zelfs 2,5% zijn. 

Plasterk wil van De Jager onder meer weten wat het marktaandeel is van de vier grootste aanbieders. "Is het waar dat deze spelers enkele jaren geleden hypotheken onder de kostprijs hebben verstrekt? Wilt u de Nederlandse Mededingingsautoriteit verzoeken in haar onderzoek naar de hypotheekmarkt na te gaan of nieuwe toetreders door deze lage prijzen van de markt zijn gedrukt?" Het Kamerlid stelt verder vragen over de overstapkosten die in rekening worden gebracht en de verschillen in tarieven voor bestaande en nieuwe klanten.

De NMA startte afgelopen maand een onderzoek naar de hypotheekmarkt na eerdere Kamervragen van Sap (Groen Links) en een oproep van de Vereniging Eigen Huis.

Reageer op dit artikel